Histerectomia pilates girona recuperacio fisioterapia prolapse beneficis embaras rehabilates girona

La histerectomia consisteix en una operació ginecològica en la qual s’extreu l’úter. Els motius per a la intervenció poden ser diversos: càncer de coll d’úter, càncer uterí, endometriosis, hemorràgies uterines anòmales o disfuncionals, miomes i fibromes uterins, prolapse d’úter, adenomiosis, malaltia inflamatòria pèlvica, dolor pèlvic, atonia uterina, acretisme placentari, trencament o perforació uterina, quadres sèptics, etc.

Tipus d’Histerectomia:

Histerectomia subtotal: s’extirpa únicament el coll de l’úter.
Histerectomia total: s’extirpen el coll i el cos de l’úter.
Histerectomia radical: s’extirpen el coll i el cos de l’úter, la part alta de la vagina, els ganglis i conductes limfàtics.
Histerectomia total i doble anexectomia: s’extirpen, a més dels òrgans esmentats en la histerectomia radical, les trompes de Fal·lopi i els ovaris.

Conseqüències de la histerectomia

Les conseqüència més freqüents d’aquest tipus de cirurgia són hemorràgies, incontinència urinària, incontinència fecal, dolor pèlvic crònic, disfuncions sexuals, prolapses genitals i dolor lumbar, entre d’altres.

Una altra conseqüència de la histerectomia és que el sòl pèlvic i la musculatura abdominal queda afeblida, i aquests elements són els encarregats de sostenir les vísceres, així com la continència.

¿Com pot ajudar el Pilates després d’una histerectomia?

Després d’una operació com la d’una histerectomia cal ajudar al cos a recuperar-se. Els exercicis del mètode Pilates tonifiquen la musculatura del sòl pèlvic i per tant, els músculs que han de fer la tasca de recuperar-se poden fer-ho més ràpid en general com beneficis trobem: resistència abdominal, flexibilitat corporal o millora autoconfiança.

En concret trobem tres beneficis del Pilates després d’una histerectomia

Evitar el prolapse vagina

En treballar els músculs petits de la zona es tonifica el centre d’energia. A més a més, pot alinear la columna vertebral afavorint la postura.

Mitigar el dolor lumbar

La posició durant la intervenció pot causar dolor lumbar, així com la debilitat del sol pèlvic. Mitjançant el Pilates pot ajudar a disminuir el dolor gràcies a la tonificació i a l’alienació de la columna.

Corregir la incontinència

Quan la incontinència està lligada a la debilitat del sol pèlvic, els exercís amb Pilates poden ajudar a tornar a tenir els músculs forts per a combatre-la.

Font: Fisio Campus