Les pilotes són un instrument molt útil que podem utilitzar durant les sessions de Pilates per tal de millorar la nostra postura, tonificar els nostres músculs, i fins i tot per incrementar la nostra força i agilitat.

Existeixen diferents tipus de pilotes en el Pilates, cadascuna dissenyada per atendre diferents funcions, però en general totes elles ens ajuden a millorar la coordinació i la propiocepció; és a dir, amb l’ús d’aquestes pilotes entrenem el sistema nerviós perquè doni les instruccions corresponents d’una forma ràpida, àgil i automàtica al cervell. L’exercici amb les pilotes farà que els nostres lligaments i músculs resisteixin millor qualsevol tracció o torsió inesperada, aconseguint reduir possibles lesions. 

Quin tipus de pilotes podem trobar en el Pilates?

Podem trobar diferents tipus de pilotes: les pilotes Fitball, també conegudes com a pilotes suïsses, les pilotes softball i les pilotes tonificadores. 

  1.         Fitball o pilota suïssa

Aquesta és una de les pilotes més utilitzades en el Pilates. És una pilota d’aire de grans dimensions i les solem trobar en gairebé tots els centres de Pilates, ja que és una eina molt útil com a mètode de tonificació i enfortiment muscular. 

Serveixen especialment per treballar la zona lumbar i abdominal i les podem trobar en quatre mides diferents (45, 55, 65 i 75 cm). La pilota Fitball que escollirem per a realitzar els exercicis de Pilates sempre variarà segons la nostra estatura. Si dubtes sobre quina mida agafar, consulta sempre a l’instructor/a de Pilates, d’aquesta manera evitaràs possibles lesions i l’exercici serà beneficiós. Idealment, els vostres genolls haurien de formar un angle de 90 graus un cop us heu assegut sobre la pilota.

Per acabar, la pilota Fitball també s’utilitza en fisioteràpia i rehabilitació i ens permet treballar la nostra estabilitat gràcies a la seva forma rodona i la seva gran resistència. Una característica important d’aquesta pilota és que tothom pot utilitzar-la independentment de l’edat i condició física. 

  1.         Softball o pilota petita 

Amb aquest tipus de pilota més petita, aconseguirem desenvolupar la nostra força, resistència i concentració. S’utilitza especialment per treballar la nostra coordinació i promoure la relaxació, estimulant el treball del nostre sistema propioceptiu, fent-nos més conscients del treball que realitzem amb el cos, tant de forma estàtica com en moviment. 

Una característica interessant d’aquestes pilotes és que, degut al seu petit tamany, les pilotes softballs ens permeten treballar sobre superfícies inestables de manera que ens ajuden a treballar l’equilibri i la nostra musculatura alhora que enfortim la columna i les extremitats.  

  1.         Pilotes tonificadores

Les pilotes tonificadores són les pilotes més petites que podem trobar en el Pilates. A diferència de les anteriors, aquestes es poden agafar tan sols amb una mà, són més petites, i ens permeten treballar la força de forma localitzada. 

Aquestes són les tres tipologies de pilotes més utilitzades. Tot i això, també podem trobar altres pilotes que ofereixen altres funcions. Com per exemple les pilotes de massatge Lacrosse que ofereixen una excel·lent manera de destensar els músculs. També permeten millorar el flux sanguini i la circulació limfàtica, així com reduir els nivells de dolor muscular.