Cada persona és única en la forma del seu cos, la seva flexibilitat, la seva genètica, la seva activitat, els seus hàbits, les seves emocions… definint-se així la seva postura corporal. 

Segons la metgessa adjunta del Servei de Rehabilitació de l’Hospital General d’Albacete María Pilar Andújar Ortuño i el doctor de Medicina i cirurgia especialista en Traumatologia i cirurgia ortopèdica Fernando Santonja Medina, la definició de “postura correcta” és: “tota aquella postura que no sobrecarrega la columna ni  cap altre element de l’aparell locomotor», i “postura viciosa» la que sobrecarrega a les estructures òssies, tendinoses, musculars, vasculars, etc., desgastant l’organisme de manera permanent com a conseqüència, en un o diversos dels seus elements, afectant sobretot la columna vertebral».

Dit això, quan adoptem una postura correcta gaudim d’equilibri, estabilitat i simetria, mentre que quan la postura és incorrecta durant un període de temps notable, clarament el nostre cos presenta un desequilibri postural causant tensió muscular, dolor, complicacions òssies, rigidesa, malformacions, etc.

Què és l’avaluació postural i qui ho porta a terme?

L’avaluació postural és una anàlisis exhaustiva de la postura corporal del pacient tant en forma estàtica com en forma dinàmica, per detectar precoçment alteracions en el sistema múscul-esquelètic o qualsevol desalineament a la columna vertebral (en pla anterior, posterior i lateral). El fisioterapeuta és el professional encarregat de dur a terme aquesta avaluació.

Quan hem de fer una avaluació postural i per què és tan important fer-nos-la.

És molt recomanable realitzar-se una avaluació postural, especialment durant la infància i l’adolescència, ja que aquests trastorns es detecten en edats primerenques i tenen un gran percentatge d’èxit en el seu control i correcció. Tot i així, independentment de la nostra edat és recomanable fer-nos una avaluació postural per a prevenir futures afeccions o corregir les ja existents.

Què em faran durant aquesta avaluació postural i a què prestarà especial atenció el meu fisioterapeuta.

Durant l’avaluació postural el fisioterapeuta analitzarà el nostre cos mitjançant l’observació, prestant especial atenció als nivells d’alineació dels diferents elements que componen el nostre cos. Per exemple, s’analitzarà la inclinació natural que presenta el nostre cap, l’alineació de la nostra columna vertebral, l’alçada de les nostres espatlles i omòplats, les possibles inclinacions presents en el nostre tronc, la posició i l’alçada que presenten els nostres colzes, la posició i la rotació de la nostra pelvis, etc. Per a entendre amb més detall aquest estudi podeu descarregar aquest document pdf de la Universitat Ucinf, que presenta les diferents parts del cos que s’analitzen durant l’avaluació postural.

Quina informació ens pot proporcionar una avaluació postural.

Fer-nos una avaluació postural permetrà al nostre fisioterapeuta detectar precoçment possibles afeccions o fins i tot detectar problemes ja existents com escoliosis, cervicàlgia, lumbàlgia…. entre altres. Una vegada detectades totes les anomalies, el fisioterapeuta podrà prendre les decisions oportunes per a la millora del pacient dissenyant el tractament més adequat conforme les necessitats de cada pacient.

Tractament/mètode a seguir per a reeducar el nostre cos.

A Rehab&lates treballem mitjançant el mètode de la Reeducació Postural Global (RPG), que té com a finalitat establir una bona postura.  Aquest és suau, progressiu i actiu i pot ser aplicat a qualsevol edat respectant les possibilitats de cada persona. El RPG parteix de la individualitat de cada persona per a dissenyar un tractament global que, partint dels símptomes que presenti, busqui i resolgui les causes que l’han provocat. 

El nostre centre compta amb un equip especialitzat en diferents àrees de la fisioteràpia per a poder tractar a cada pacient segons les seves necessitats i la seva naturalesa. Contacta amb nosaltres per a més informació.