La dismenorrea és una afecció menstrual que afecta entre el 30% i el 75% de les dones a escala mundial. Aquesta malaltia causa dolor pelvià i abdominal intens i apareix a les dones abans o durant la menstruació.  

Parlarem de dismenorrea primària quan es manifesta per primer cop durant l’adolescència. El dolor s’inicia  abans de la menstruació i immediatament després d’aquesta i pot durar entre 24 i 48 hores. Es concentra a la part inferior de l’abdomen i algunes vegades pot expandir-se cap a les cuixes o la regió lumbo-sacra. En conseqüència d’aquest dolor intens, la dona pot experimentar nàusees, vòmits, estrenyiment, diarrea, cefalees, astènia i, en rares ocasions, crisis de síncope amb pèrdua de consciència. Generalment aquest dolor no va lligat a un problema ginecològic o malaltia.

La dismenorrea secundària s’inicia més tard que la dismenorrea primària, és a dir, anys després de la primera menstruació. El dolor està relacionat amb factors localitzables fora o dins de l’úter i es manifesta durant la menstruació. A diferència de la dismenorrea primària, aquí sí que existeix un problema ginecològic o malaltia. Les causes més freqüents són l’endometriosi i l’adenomiosi.

Com fer front al dolor?

El primer que farem és concertar una visita ginecològica perquè un professional ens pugui fer un estudi detallat. A llavors, ell determinarà quin és el millor tractament a seguir. És molt probable que ens faciliti una medicació específica, normalment algun antiinflamatori o fins i tot l’ús d’anticonceptius. A vegades també ens poden recomanar seguir una dieta. La qüestió és que mai ens hem d’automedicar nosaltres mateixes perquè moltes vegades aquest dolor no marxa prenent antiinflamatoris i l’abús pot ser perjudicial per a la nostra salut.

Què et proporciona la fisioteràpia?

La fisioteràpia constitueix un camí paral·lel a l’alleujament dels símptomes de la dismenorrea primària capaç de substituir a la farmacoteràpia i els seus efectes secundaris. 

No només ens pot ser útil per alleujar la intensitat del dolor sinó que també beneficia el flux de sang i restaura l’harmonia del nostre cos.

Algunes de les tècniques més eficaces per fer front al dolor són l’estimulació elèctrica renocutània nerviosa (TENS), l’acupressió, el Kinesiotaping, la manipulació òssia, la massoteràpia, la termoteràpia i l’exercici terapèutic. Podreu llegir en detall en què consisteixen totes aquestes tècniques aquí

A Rehab&lates comptem amb un equip especialitzat en diferents àrees de la fisioteràpia per poder tractar cada pacient segons les seves necessitats i la seva naturalesa. 

Contacta amb nosaltres sense cap compromís aquí