Algunes dones es pregunten si és segur per elles i el seu bebè realitzar exercici físic durant l’embaràs. Fins i tot algunes d’elles, que sempre s’han mantingut actives abans de quedar embarassades, per por o desconeixement prefereixen abandonar qualsevol activitat física en el període de gestació.

Institucions com la OMS (Organització Mundial de la Salut) i ACSM (American College of Sports Medicine) recomanen la pràctica d’activitat física durant el període de gestació, sempre que no hi hagi cap impediment mèdic. Abans de començar qualsevol activitat física durant l’embaràs, sigui quina sigui, es necessita l’autorització d’un professional en ginecologia. Aquest professional serà qui autoritzarà o no realitzar l’activitat en qüestió segons les característiques que presenti la salut de la mare i el bebè.

Així doncs, practicar ioga durant l’embaràs és generalment recomanable, amb prèvia autorització mèdica. Els beneficis del ioga poden resultar una eina molt poderosa per prevenir molèsties, connectar amb el bebè i preparar-se per quan arribi el part i la recuperació del postpart. Tot i això, hem de tenir clar que no totes les postures de ioga són recomanables durant l’embaràs. Caldrà recordar a l’instructor de ioga que s’està en estat perquè aquest adeqüi els exercicis de forma prudent i beneficiosa.

Quins beneficis em pot proporcionar el ioga durant l’embaràs?

L’antiga disciplina del ioga es basa en la cerca de l’harmonia entre el cos i la ment. Una manera d’aprendre a escoltar-se a una mateixa i prendre consciència dels canvis que el seu cos pateix durant l’embaràs. 

Els principals beneficis que proporciona el ioga a les dones embarassades són:

  • Augmenta la nostra elasticitat. Durant l’embaràs, la franja muscular del perineu, que sosté l’úter, ha de ser més elàstica per a permetre el pas del bebè pel canal del part. Moltes de les posicions del ioga actuen sobre aquesta zona i atenuen les contraccions.
  • Incrementem la nostra oxigenació. El ioga ajuda a alliberar les tensions musculars i millorar la respiració, afavorint l’increment de l’oxigenació de la sang i del bebè. Una bona oxigenació farà que la mare se senti menys cansada.
  • Millora la nostra postura. A mesura que l’embaràs avança, la pelvis es desplaça cap endavant i la corba lumbar s’accentua. El ioga evita el cansament de l’esquena i el dolor al sacre, el coll o el cap. També ajuda a estirar l’esquena i a distribuir bé el nostre pes. 
  • Tonifica els músculs. Els estiraments també resulten beneficiosos per a la preparació al part, ja que tonifiquen els músculs. Realitzar una tonificació muscular durant l’embaràs és molt beneficiós a l’hora del part, ja que els músculs que haguem tonificat i enfortit ens ajudaran durant l’expulsió del bebè amb menys esforç.
  • Ens relaxa i facilita la nostra digestió. Ens allibera de l’ansietat i l’estrés. Podem millorar en això mitjançant la repetició d’un so, una síl·laba, una paraula o una frase que ajudin a alliberar la ment (mantres).

Dos consells que he de tenir en compte quan practiqui Ioga

De cap manera les dones embarassades realitzaran exercicis que les sotmetin a realitzar un gran esforç, es tracta de fer exercicis suaus. Recomanem que evitin tot sobreesforç. Cada dona ha d’establir uns límits, ja que cada embaràs és diferent i existeixen límits personals. 

També recomanem prescindir de postures que estirin excessivament el ventre de la mare o fins i tot que el comprimeixin i evitar classes de “hot ioga” o “bikran ioga”.