La cefalea, que popularment es coneix com a mal de cap, és una sensació dolorosa localitzada al crani. Existeixen diversos tipus de cefalea i es presenten per diferents motius, entre ells i els més comuns: per situacions de tensió, estat d’estrès, ansietat o depressió. La localització del dolor pot variar, i la durabilitat del dolor varia segons el tipus de cefalea. 

Quin tipus de mal de cap puc tenir?

L’organització Mundial de la Salut (OMS) fa una classificació dels tipus de mal de cap que existeixen i els divideix en els següents:  

  • Cefalea tensional: La cefalea tensional és la cefalea primària més comuna. És episòdica i està relacionada amb l’estrès o la sobrecàrrega o tensió muscular. Aquesta es produeix quan els músculs del coll i del cuir cabellut resulten tibants o es contreuen. Freqüentment es descriu com una sensació semblant a tenir una banda ajustada al voltant del front que pressiona lleugerament la part frontal i els laterals d’aquest. 
  • Migranyes: La migranya és un tipus de mal de cap que es caracteritza per episodis repetitius de gran intensitat, que poden impedir a la persona afectada desenvolupar les seves activitats quotidianes, i que solen durar hores o fins i tot diversos dies. Aquest tipus de mal de cap és fàcil d’identificar perquè es manifesta especialment en la zona que envolta els ulls i la persona que la pateix experimenta sensibilitat a la llum i als sorolls de l’entorn. A vegades, fins i tot pot anar acompanyada de marejos i nàusees. Les crisis de migranya solen tenir una durada d’entre 4 i 72 hores. 
  • Dolor a brots: Episodis breus, freqüents i dolorosos que es repeteixen fins i tot diverses vegades al dia.
  • Cefalea de rebot: És un tipus de cefalea causada pel consum excessiu de medicaments. A vegades quan no podem suportar el mal de cap, abusem dels medicaments amb la idea que com més medicats, millors resultats, però sota cap circumstància és recomanable superar la dosi recomanada, ja que pot generar un efecte rebot i augmentar encara més el mal de cap. És convenient visitar el metge sempre que es dubti en la dosi i el medicament.

Què puc fer per alleujar el mal de cap?

El primer que farem és anar al metge perquè estudiï el nostre cas i seguirem les pautes que ens marqui. Tot i que no hi ha un tractament capaç de curar les cefalees de manera definitiva, existeixen medicaments que, si es prenen tan aviat com es presenten els símptomes, eliminem el dolor de forma eficaç. Aquests medicaments els autoritzarà el metge i ell marcarà el calendari i la dosi.  

La fisioteràpia pot ser molt útil per alleujar el dolor, especialment quan es tracti de la cefalea tensional, ja que aquest tipus de mal de cap és causat principalment per una tensió muscular i la fisioteràpia pot intervenir mitjançant diverses tècniques:  

  1. Teràpia manual o massatge: ajuda a treballar els nervis pinçats, a destensar la musculatura i alliberar tota classe de bloqueig i tensió que pugui originar el mal de cap. Existeixen tècniques cranials i actuacions sobre de la mandíbula que poden alleujar el mal de cap. Per més informació, podeu contactar amb nosaltres fent clic aquí
  2. Punció seca: és una tècnica invasiva que elimina punts dolorosos musculars, els anomenats “punts gallet”. Un “punt gallet” és una zona de contractura situada dins d’una banda tensa muscular. El tractament es duu a terme introduint una agulla d’acupuntura en el punt gallet miofascial. La majoria de vegades s’apliquen diverses punxades sense treure l’agulla. Més informació sobre aquesta tècnica aquí
  3. Estiraments: per mitjà de moviments i estiraments podem resoldre la tensió muscular acumulada i minorar el dolor. 

Alguns consells per prevenir el mal de cap

Descansar i dormir les hores suficients: Tant un dèficit com un excés de somni pot produir mal de cap. És per això que s’aconsella dormir entre 7 i 9 hores al dia (en el cas dels adults) i procurar anar a dormir i llevar-nos sempre a la mateixa hora, fins i tot els caps de setmana; d’aquesta manera marquem sempre una rutina de descans.

Menjar suficient: No suprimim els àpats diaris, especialment l’esmorzar. És important poder administrar al nostre cervell tots els nutrients que li siguin necessaris per afrontar el dia. Una baixada de sucre en sang pot provocar mal de cap.

Ara que ja saps tot això, vols sentir-te millor? Contacta amb nosaltres!