Creada per Marcel Caufriez, doctor en Cinesiteràpia, als anys 80, la Gimnàstica Abdominal Hipopressiva (GAH) treballa la musculatura abdominal sense perjudicar el sòl pelvià. Està especialment indicada per a dones en el postpart, esportistes i en període menopàusic.

Aquests exercicis augmenten el to abdominal i com a conseqüència, tonifiquen el sòl pèlvic, redueixen la cintura i prevenen la incontinència d’orina. A causa de la complexitat d’aquests exercicis, el més recomanable és acudir a un centre fisioterapèutic on ensenyen a realitzar-los personalment.

En què consisteix la gimnàstica abdominal hipopressiva?

Consisteix en grups d’exercicis en els quals a partir del control de la respiració i el diafragma s’aconsegueix elevar les vísceres (úter, bufeta i intestins). A les classes s’ensenya a les dones a elevar el melic cap amunt des del diafragma amb una respiració especial. Així, es produeix d’una manera reflecteix una tonificació del sòl pèlvic i de la zona abdominal. S’executen en una postura estàtica.

Aquesta gimnàstica, a més, corregeix la postura (amb l’embaràs es produeix hiperlordosi, l’augment de la corba lumbar), col·loca la columna sense donar pressió abdominal, treballa molt els braços i redueix la tensió de l’abdomen baix. De vegades el ventre caigut es deu a problemes posturals (espatlles caigudes, tendència a treure panxa, cap avançada, peus i genolls en mala posició).

La respiració hipopressiva es realitza en apnea. D’aquesta manera s’estimula l’obertura de les costelles i la succió abdominal. En els primers dies costa una mica, però es va aprenent a poc a poc.

Quan es pot iniciar aquest tipus d’exercici hipopressiu?

Mai s’ha de fer exercicis hipopressius abans dels tres mesos després del part, és a dir, un cop que l’úter ha tornat a la mida anterior a donar a llum. En aquest període d’involució uterina no es recomana fer exercici fort. El apropiat és realitzar aquesta gimnàstica durant sis mesos, dues classes a la setmana (tot i que també és molt normal que sigui una cada setmana).

Els experts en gimnàstica hipopressiva primer avaluen l’estat de la pacient (to abdominal, test d’incontinència, pes, postura …) i en funció d’aquest especifiquen el grup d’exercicis més adequats a aquesta persona.

Després dels sis mesos, es pot començar a efectuar també un altre tipus d’exercici com pilates. Això sí, sigui l’exercici que sigui, es necessita temps i constància per recuperar la figura després del part.

gimnasia_hipopresiva

Font: Inatal